Jadłospis

Poniedziałek, 23.05.2022

Śniadanie Chleb mieszany 35g, masło 5g, wędlina 20g, sałata lodowa 10g, pomidor 20g, kakao 200ml/ herbata z cytryną 200ml (1,7,9)
II śniadanie

Jogurt 125g/deser sojowy 125g

Zupa kalafiorowa 250ml (porcje z kurczaka, marchew, seler, pietruszka, kalafior, śmietana, ziemniaki, przyprawy) (1,6,7,9)

Obiad Makaron z mięsem mielonym i sosem pomidorowym 160g (makaron, mięso wieprzowe, pomidory, konc.pomidorowy, przyprawy), kompot 200ml, gruszki, jabłka (1,9

Wtorek, 24.05.2022

Śniadanie Pieczywo 35g, masło 5g, budyń z sokiem 200ml, herbata 200ml, ogórek i papryka do chrupania (1,7)
II śniadanie

Serek waniliowy 150g/deser sojowy 125g

Zupa krupnik z kaszą jęczmienną 250ml (kości karkowe, marchew, seler, pietruszka, kasza, przyprawy, ziemniaki) (1,6,7,9)

Obiad Kotlet mielony 80g (mięso wieprzowe, jaja, bułka tarta, przyprawy), ziemniaki 110g, marchewka z groszkiem 80g, kompot 200ml, śliwki (1,3,7,9)

Środa, 25.05.2022

Śniadanie Jajko na twardo 20g, pieczywo 35g, masło 5g, szczypiorek 10g, rzodkiewka 20g, papryka 20g, kawa z mlekiem 200ml/herbata 200ml (1,3,7,9)
II śniadanie

Jogurt naturalny z truskawkami 200ml/napój sojowy 200ml

Zupa owocowa z makaronem 250ml (makaron, kisiel, kompot) (1,6,7)

Obiad Gulasz z ozorków 70g (ozorki, marchew, seler, pietruszka, śmietana, przyprawy), kasza gryczana 40g, buraczki 80g, kompot 200ml, jabłka (1,7,9)

Czwartek, 26.05.2022

Śniadanie Płatki kukurydziane na mleku 200ml, pieczywo 35g, masło 5g, ser żółty 20g, herbata 200ml, warzywa do chrupania (1,7,9)
II śniadanie

Saszetka Danonek 70g/deser sojowy 125g

Zupa z fasolki szparagowej 250ml (porcje z kurczaka, marchew, seler, pietruszka, fasolka, ziemniaki, śmietana, przyprawy) (1,6,7,9)

Obiad Krokiety z mięsem 150g (mąka, jaja, mięso wieprzowe, przyprawy), ketchup 10g,  ogórek małosolny 70g, kompot 200ml, banan (1,3,9)

Piątek, 27.05.2022

Śniadanie Pieczywo mieszane 35g, masło 5g, pasta z tuńczyka 20g, ogórek konserwowy 20g, herbata 200ml (1,4,7,9)
II śniadanie

Serek waniliowy 150g/deser sojowy 125g

Zupa jarzynowa 250ml (porcje z kurczaka, marchew, seler, pietruszka, kalafior, śmietana, ziemniaki, przyprawy) (1,6,7,9)

Obiad Ryż na słodko z owocami 160g (ryż, owoce, jogurt), woda z cytryną i miętą 200ml, biszkopty (1,7,8)

Jadłospis może ulec zmianie.

W nawiasie podane są  numery alergenów występujących w posiłkach:

1 – Zboża zawierające gluten
2 – Skorupiaki i produkty pochodne
3 – Jaja i produkty pochodne
4 – Ryby i produkty pochodne
5 – Orzeszki ziemne (arachidowe)
6 – Soja i produkty pochodne
7 – Mleko i produkty pochodne
8 – Orzechy
9 – Seler i produkty pochodne
10 – Gorczyca i produkty pochodne
11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne
12 – Dwutlenek siarki
13 – Łubin
14 – Mięczaki

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, papryka słodka, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.